Polfarere

jacob.pngJacob Nødtvedt (1857-1918)
 
Nødtvedt var andremaskinist på Otto Sverdrups ekspedisjon med Fram til øyene nordfor det kanadiske fastlandet i 1898-1902, og var også med på Roald Amundsens ekspedisjon med Fram til Antarktis 1910-11. På begge ekspedisjonene fungerte han også som smed.
 
Jacob Nødtvedt ble født 17. september 1857 i Manger, nord for Bergen. 
 
Under den fire år lange andre Fram-ferden, var ikke Nødtvedt den som dro på lange sledeturer for å kartlegge uoppdaget land. Han hadde nemlig sin fulle hyre med arbeidet i smia. Han lagde, reparerte og forbedret alskens utstyr om bord. Av og til var han likevel ute på tur for å hjelpe til med å transportere de store mengdene moskuskjøtt til bikkjer og mannskap.
 
På turen sørover med Amundsen i 1910, lagde Nødtvedt kniver, hakapiker, sledeutstyr, kroker til hundenes seletøy, kjettinger osv. som de skulle bruke på selve turen til Sydpolen. Han hadde smia si på akterdekket av Fram. I tillegg jobbet han i maskinrommet. Amundsen holdt fast ved – og med god grunn - at det var en god ting at de ikke stolte blindt på utstyret de hadde tatt med seg hjemmefra, men prøvde det ut underveis for å kunne gjøre forbedringer der det trengtes. ”Skal vi vinne”, sa Amundsen, ”må ikke en bukseknapp en gang mangle.”
 
Nødtvedt mønstret imidlertid av i Buenos Aires etter det oseanografiske toktet og dro tilbake til Norge sammen med oseanograf Kutschin. Revmatisme ble oppgitt som grunnen til at Nødtvedt ville hjem. 

"Seier venter den, som har alt i orden - held kalder man det.
Nederlag er en absolutt følge for den, som har forsømt at ta de nødvendige forholdsregler i tide - uheld kaldes det"

Roald Amundsen
 

Hjem Kontakt Nettstedskart Ansvarsfraskrivelse

Copyright ©2016, The Fram Museum. All rights reserved.