Om museet

FRAMMUSEET - FØR OG NÅ


Museet ligger på Bygdøy med kort avstand fra Oslo sentrum og er lett tilgjengelig med buss eller ferge i sommersesongen. Kon-Tiki-museet og Norsk Maritimt Museum er våre nære naboer. Vikingskipshuset og Norsk folkemuseum ligger 15 minutter unna til fots. Halvøya Bygdøy er en museumshalvøy, og området er i seg selv en attraksjon med rike tur- og friarealer og bademuligheter i sjøen. Kongens sommerresidens Kongsgården ligger også her, pluss Oscarshall.

Presentasjoner av de mest kjente ekspedisjonene, som alle er av verdenshistorisk betydning, finner du på Frammuseet. Det naturlige midtpunktet i museet er verdens sterkeste treskute, polarskipet Fram, som publikum kan gå om bord i. Her kan du se på lugarene, salongene, byssa, lasterommet og maskinrommet.

Besøket har variert fra 18 000 i åpningsåret og ned til 5000 under andre verdenskrig. Etter krigen har besøkstallet økt kraftig hvert eneste år og nådde i 2009 en foreløpig rekord på 286 155 besøkende. Den 5. august 1999 passerte besøkende nr. 10 000 000.

Et spektakulært nordlysshow kan nytes fra hoveddekket av Fram hvert tyvende minutt. I aktivitetssenteret bak Fram kan du teste både fysisk styrke og presisjon. 

I juni 2013 åpnet vi det nye Gjøa-bygget vårt. Hit kommer du deg gjennom en underjordisk tunnel som er forbundet med Fram-huset. Her står Gjøa, verdens første skute gjennom Nordvestpassasjen. Hun er omkranset av nye og omfattende historiske utstillinger om ekspedisjonene med Gjøa, Maud, flybåtene N24 og N25, luftskipet Norge, John Franklins 1845-ferd med Terror og Erebus og Eivind Astrups eventyr på Grønland. 

Vi har også lagd en stor og aktuell utstilling om nordområdene med temaer som marint liv, issmelting, olje- og gassforekomster, skipstrafikk i Nordøstpassasjen osv. 

I vår splitter nye kino vises en flott introduksjonsfilm til polarhistorien hvert kvarter.

Midlertidige utstillinger produseres kontinuerlig, og i begge byggene vil du finne spennende historiske gjenstander fra de forskjellige ekspedisjonene - også de utenlandske. 

Vi selger polarrelaterte suvenirer og produkter. Blant annet har vi en tro kopi av brukskniven til Amundsen fra turen mot Sydpolen. Frammuseet har verdens største polarbokhandel med over 200 titler.   

Norge er en polarnasjon med mer enn 40 % av sine landområder nord for polarsirkelen. Svalbard, Jan Mayen, Bjørnøya og flere små øyer i Arktis er norsk territorium. I Antarktis gjør Norge krav på ca. 2 millioner kvadratkilometer av det antarktiske kontinentet. Bouvetøya er norsk territorium. Det er derfor naturlig at nordmenn har deltatt i mange og betydningsfulle ekspedisjoner til både Arktis og Antarktis.

Mer om Fram

Fram returnerte fra Buenos Aires i 1914, og ble lenge liggende ved en bøye i Horten, utsatt for vær og vind. Etter første verdenskrig, arbeidet en rekke komiteer med å bevare Fram. Sakens ivrigste forkjemper, Otto Sverdrup, ble valgt til formann i Framkomiteen i 1925. Han arbeidet utrettelig sammen med komiteens medlemmer og flere andre sentrale personer med å restaurere Fram. I 1929 ble hun tauet til Framnæs Mekaniske Verksted i Sandefjord. Med god støtte fra konsul Lars Christensen og under Otto Sverdrups tilsyn ble skuta reparert. I 1930 var Fram ferdig restaurert og i den stand den hadde vært under Otto Sverdrups fire år lange ferd i Nordvestpassasjen. Samme året som Fram deltok på en stor utstilling i Trondheim, døde Otto Sverdrup. Det gikk lang tid etter dette før Fram fikk sitt endelige hjem. I 1934 tilbød Oslo Arkitektforening seg å lage en konkurranse for et bygg til den stolte skuta. 60 forslag kom inn, og vinneren ble arkitekt Bjarne Tøien med mottoet ”Saga”.Fram ble trukket inn i sitt nye hjem av en elektrisk motor. Skuta beveget seg med én cm per minutt. Den 20. mai 1936 kunne endelig Frammuseet innvies. Både Kong Haakon VII, Kronprins Olav og Oscar Wisting var til stede. Et nasjonalmonument var nå kommet på plass.

DSC_0008-Panorama.png

Gjøa sto utenfor Frammuseet i 40 år før hun fikk sitt eget vernebygg i 2013. Før dette sto Gjøa på en strand i Golden Gate Park i San Francisco - utsatt for vær og vind og suvenirjegere.

Velkommen til et nytt, spennende og dobbelt så stort Fram-museum!

 

"Seier venter den, som har alt i orden - held kalder man det.
Nederlag er en absolutt følge for den, som har forsømt at ta de nødvendige forholdsregler i tide - uheld kaldes det"

Roald Amundsen
 

Hjem Kontakt Nettstedskart Ansvarsfraskrivelse

Copyright ©2016, The Fram Museum. All rights reserved.