Om museet

Frammuseet på Bygdøy har fylt 75 år!


Den 20. mai 1936 ble museet innviet av kong Haakon VII og kronprins Olav. Et nasjonalmonument var da på plass. Frammuseet er i dag et av Norges best besøkte museer.

JUBILANT-1936.jpg


På våren i 1936 var arbeidene med det spesielle trekantede bygget ferdig, og polarskipet Fram hadde fått sitt vernebygg. Da hadde hun vært pensjonert siden 1914 etter sin tredje og siste ekspedisjon, som gikk til Antarktis med Roald Amundsen.
I årevis lå Fram for bøye utenfor Marinens hovedverft i Horten, før det ble bestemt at hun skulle settes i stand, vernes for ettertiden og gis et museumsbygg.

Otto Sverdrup var en av forkjemperne for å redde Fram fra forråtnelse og suvenirjegere. Men uten private sponsorer og den fantastiske innsatsen til Frams tidligere mannskaper og frivillige, ville hun aldri ha blitt reddet. I 1929 ble hun tauet til Sandefjord for restaurering, og i 1934 ble det utlyst en arkitektkonkurranse for et vernebygg. Det kom inn 60 utkast og vinneren ble Bjarne Tøiens forslag med mottoet Saga.

Fram ble trukket inn i sitt nye hjem ved hjelp av en elektrisk motor. Skuta beveget seg med en fart på en centimeter per minutt. I dag er Fram-huset et signalbygg i hovedstaden og en av byens største attraksjoner.

JUBILANT-nu.jpg

I 2012 skal også Gjøa i hus. Frammuseet får dermed muligheten til å utvikle et mer helhetlig norsk polarmuseum og dessuten sikre Gjøas fremtid som kulturminne. Et vernebygg for Gjøa bidrar også til å heve Bygdøy som et norsk maritimt kultursentrum.

JUBILANT-future.jpg

"Seier venter den, som har alt i orden - held kalder man det.
Nederlag er en absolutt følge for den, som har forsømt at ta de nødvendige forholdsregler i tide - uheld kaldes det"

Roald Amundsen
 

Hjem Kontakt Nettstedskart Ansvarsfraskrivelse

Copyright ©2016, The Fram Museum. All rights reserved.