Om museet

Frammuseet åpner helt nye utstillinger!

Frammuseets faste utstilling har fått en helt ny utforming. De berømte ekspedisjonene ledet av Fridtjof Nansen, Roald Amundsen og Otto Sverdrup presenteres nå i moderne design, med fotografier, film og lyseffekter. De historiske gjenstandene har fått spennende rammer, og to 15 m² store modeller av Fram og mannskapet på isen i Polhavet og av Scotts menn med en motorslede, er blant attraksjonene.

modell-fram-2.jpg
Den nye store modellen av Fram fastfrosset i isen 
 
Scott-modell-1-(1).jpg
Den nye modellen av Scotts motorslede
Tvillingteltet til Amundsens sydpolstelt, som nå ligger forsvunnet nede i isen på Sydpolen, står utstilt – også det laget av Martin Rønne.

telt.jpg

Tvillingteltet til Amundsens sydpolstelt

Framheim, Amundsens base i Antarktis, er gjenskapt på film slik at du kan titte inn i arbeidsrommene som ble gravd ut i isen under hytta. Her kan du se alle forberedelsene til sledereisen, i tillegg til å få et inntrykk av Lindstrøms kjøkken.

Framheim.jpg

Utstilling som viser forholdene i Framheim

kitchen-(1).jpg
Modell av Lindstrøms kjøkken

Navigasjonsteknikk uten moderne hjelpemidler forklares sammen med de historiske instrumentene kompass, sekstant osv. På samme måte blir det vitenskapelige arbeidet utført på ekspedisjonene beskrevet, sammen med de autentiske instrumentene som ble brukt: vannhenter, strømmåler osv. Du vil også finne egne biografier om de viktigste bidragsyterne blant vitenskapsmennene. 

Mer plass er viet de mindre kjente norske polarheltene som Eivind Astrup, C.A. Larsen og Carsten Borchgrevink, og også til de som sto bak ekspedisjonene, slik som Axel Heiberg, Ringnes-brødrene og Don Pedro Christophersen.

riffen-i-explorer.jpg

I Explorers' Club kan du studere unike bilder fra norsk polarhistorie.

Takket være generøsiteten til diverse etterkommere av polarheltene, kan Frammuseet stolt vise frem gjenstander som aldri før er blitt utstilt. Det dreier seg blant annet om noen av de første fossilene som ble funnet i Antarktis av C.A. Larsen, det er Carsten Borchgrevinks og Eivind Astrups rifler, og det er den søte apekatten som var maskot på Roald Amundsens N24-fly i 1925. Under ekspedisjonen med N24 og N25 landet seks menn i to forskjellige fly på isen, to og en halv breddegrad fra Nordpolen (87°43' N). Da de skulle forsøke å returnere til Svalbard i bare ett av flyene, la de igjen det de ikke trengte for å spare vekt. Leif Dietrichson bestemte da at apekatten måtte være med og gjemte den i jakken sin. Nå er den utstilt for første gang. 

anders.jpg
Nye utstillinger

Nå kan Frammuseets besøkende prøve noe helt nytt! Gå inn i vår polarsimulator og opplev en polarekspedisjon som ikke gikk helt som den skulle...

Og til slutt, når du vil vite enda mer, har Frammuseet verdens største samling av polarbøker til salgs.

Velkommen til et nytt Fram-museum!

 

 

"Seier venter den, som har alt i orden - held kalder man det.
Nederlag er en absolutt følge for den, som har forsømt at ta de nødvendige forholdsregler i tide - uheld kaldes det"

Roald Amundsen
 

Hjem Kontakt Nettstedskart Ansvarsfraskrivelse

Copyright ©2016, The Fram Museum. All rights reserved.